Jak na pigmentové skvrny?

Pigmentové skvrny, známé také jako hyperpigmentace či stařecké nebo sluneční skvrny, jsou nežádoucí ztmavení kůže, s kterými se potýká mnoho z nás. Jedná se o místa, kde se shromáždil pigment zvaný melanin.

Melanin je přírodní pigment, který může za zbarvení naší pleti, očí, vlasů, ale občas i za nežádoucí tmavší flíčky na kůži. Ty mohou mít nejrůznější tvary i velikost, od malých připomínajících pihy až po větší tmavě zbarvené plochy. Velmi často se ženy potýkají i s tmavým zbarvením nad rtem, tzv. pigmentovým knírem.

Obecně můžeme říct, že lidé s tmavším barvou pleti trpí na pigmentové skvrny více než lidé se světlou pletí. Ti totiž mají  pigmentu melaninu méně.

Nadbytek melaninu může zapříčiňovat několik faktorů. V tomto článku se podíváme na příčiny, prevenci a možnosti ošetření pigmentových skvrn.

 

Příčiny pigmentových skvrn:

  1. Sluneční záření: Nadměrná expozice slunci bez ochrany může stimulovat melanocyty (buňky produkující melanin), což může vést k tomu, že se melatonin nerovnoměrně nahromadí a vytvoří se skvrny.

  2. Hormonální změny: Hormonální nerovnováha může výrazně ovlivnit vznik pigmentových skvrn. Až 15% žen se během těhotenství potýká se vznikem pigmentových skvrn, kterým se v tomto případě říká "těhotenská maska". Stejně tak může mít negativní vliv na pleť i užívání hormonální antikoncepce. Dobrá zprávou je, že tyto skvrny často samovolně zmizí po porodu nebo po snížení dávek estrogenu.

  3. Stárnutí: S věkem se může poškození slunečním zářením hromadit, což může způsobit vznik skvrn a nerovnoměrného tónu pleti. V tomto případě se skvrny vyskytují převážně na místech, která jsou slunci vystavena nejčastěji, tj. dekolt, ruce nebo obličej.

  4. Záněty kůže a poranění: Tzv. pozánětlivá hyperpigmentace se objevuje často například po akné, ekzému nebo jiných poraněních kůže. Dojde-li totiž k zanícení pokožky, nastává nadměrné uvolňování melaninu a nadbytek pigmentu způsobí hyperpigmentaci. Na pokožce pak zůstávají ploché růžové, červené nebo hnědé skvrny.
  5. Některé léky: Některé léky včetně antibiotik, nesteroidních protizánětlivých léků (NSAID) a antimalarik mohou také zvýšit riziko hyperpigmentace.

 

Prevence pigmentových skvrn:

  1. Sluneční ochrana: Omezení pobytu na přímém slunci (zejména v létě) a používání ochranných krémů s vysokým SPF je základem prevence. Zabráníte tím přímému slunečnímu poškození a nadměrné produkci melaninu.

  2. Nošení klobouků a ochranných oděvů: Fyzická bariéra mezi pokožkou a slunečním zářením může pomoci minimalizovat riziko pigmentace. Kromě pokrývek hlavy a dlouhých rukávů obecně jsou skvělou pomůckou i oděvy s UV ochranou. Například takové tričko s UV ochranou pro děti vám na dovolené u moře ušetří spoustu času i nervů s opakovaným používáním SPF produktu. Děti si tak bez obav můžou celý den hrát na pláži.

  3. Opatrnost při hormonální terapii: Pokud užíváte hormonální léčbu nebo antikoncepci, konzultujte s lékařem možná rizika a případné doporučení.

 

Možnosti ošetření pigmentových skvrn:

  1. Kosmetické výrobky: Existuje mnoho krémů na redukci pigmentace. Obsahují často složky jako kyselina hyaluronová, vitamín C a alfa hydroxykyseliny. Za náš můžeme doporučit oblíbený Depigma Derm krém na pigmentové skvrny značky Vivapharm.

  2. Chemický peeling: Tento postup odstranění vrchních vrstev kůže zlepšuje texturu a rovnoměrnost tónu pleti.

  3. Laserová terapie: Laserové techniky mohou cíleně ovlivnit nadbytečný melanin v kůži, což vede k jeho rozpadu a postupnému zesvětlení skvrn.

  4. Mikrodermabraze: Tento postup odstranění povrchových vrstev kůže může pomoci odstranit vrstvu s největší koncentrací melaninu.

Nezapomeňte zahájení jakékoli léčby konzultovat s odborníkem, který vám poskytne individuální rady a doporučení.

Pigmentové skvrny mohou být nepříjemným estetickým problémem, ale nezoufejte. Naštěstí existuje několik způsobů, jak tmavé skvrny zesvětlit nebo se s nimi vypořádat nadobro. Prevence sluneční expozice a správná péče o pleť jsou klíčové pro minimalizaci rizika pigmentace. 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz